top of page
Stationary photo

Rólunk

A Játszva magyarul program célja, hogy egyedi, játékos és korszerű pedagógiai módszerekkel támogassa a külföldön élő magyar családok gyermekeit, segítve megtanulni, megőrizni és merni használni a magyar nyelvet, illetve megmutatni számukra a magyar kultúra, földrajz, történelem legszebb és legfontosabb részeit.  

Tesszük mindezt azért, mert tudjuk, mennyire nehéz egy idegen nyelvi közegben ezt szülőként egyedül megtenni, és mert tudjuk, hogy mennyire fontos érezni, hogy a kulturális és nemzeti gyökereink a gyermekeinket is ugyanoda kötik, ahová minket. 

 

A program keretében azokat a kulturális kapcsokat építjük ki, és erősítjük meg a gyermekekben, amelyekkel a hazai iskolában nevelkedett gyerekek is megismerkednek – ugyanebben a korban.

Viszont ezt sokkal szabadabban és játékosabban érjük el – hiszen nem vagyunk kötve sem tanmenethez sem vizsgakövetelményekhez – így van terünk és módunk arra, hogy az ismereteket gyermekhez igazodva, személyre szabva csempésszük be a foglalkozásainkba.

És ha jól csináljuk, mindez működik – látni fogjátok, hogy a gyerkőc nem fél használni a magyart – se veletek, sem az itthon maradt rokonokkal – és várni fogja a következő foglalkozást. 

Hitvallásunk az oktatásban

Saját fejlesztésű tananyag

Mesevideók

Interaktív feladatok

Kapcsolódó játékok

Munkatársaink

Közösségépítés

Minőségbiztosítás

Azért, hogy ebben sikeresek legyünk, alapjaitól kellett újragondolni mind a "tanagyagot", mind pedig a módszertant. 

Az idegen nyelvi közeg, az online oktatási tér, a korosztály sajátos informatikai szokásai, illetve a rendelkezésre álló idő, mind arra ösztönzött minket, hogy a saját gyártású tartalom lesz a legmegfelelőbb a célok elérésére.

Tényleg komolyan gondoljuk a mottónkat! :)

Így összeszedtük a legfontosabb témaköröket, ismereteket, amelyek a magyar nyelv megtanulásához és a magyar történelem és kultúra megismeréséhez a leginkább hozzájárulnak.

A színek, számok, növények, állatok megismerése ugyanúgy része lett a tananyagainknak, mint Petőfi vagy az Egri csillagok, esetleg a Balaton vagy a nemzeti ünnepeink és népszokásaink – több, mint 50 egyedi tartalom segíti jobban megismerni hazánkat.

 

Az órák támogatására az alábbi anyagokat hoztuk létre:

A látni, olvasni, érteni és hallani egyszerre – mind segíti a szavak, a nyelv megértését. A gyerekekről készült 5-10 perces rajzos mesevideók emellett  történeteikkel is segítik a gyerkőcöket abban, hogy a témáinkat jobban, egyszerűbben megértsék, és szívesebb foglalkozzanak vele.

 

A videók feldolgozása az órán kívüli munkának lehet része – így az órán már kevéssé lesznek ismeretlenek az ott előkerülő témák, szavak.

A videókhoz készítettünk egyszerű interaktív találós kérdéseket, feladatokat és persze magyarázó részeket az egyszerűbb megérthetőség és tanulhatóság kedvéért.

Mindezt a gyerekek számára könnyen (és önállóan is) “fogyasztható” interaktív videó formában.

 

Érdemes egy-egy videó után akár közösen is megnézni ezt a feladattípust is.

Nem kell, hogy minden a képernyőn történjen, fontos időnként kilépni a virtualitásból! Minden anyaghoz, és csomaghoz otthon kinyomtatható és felhasználható játékot készítettünk.

Csipogó, színező, dobókocka – az órai munkát ugyanúgy kiegészítheti, mint az otthoni gyakorlást. A játékokat a diákok pdf formában kapják meg egy-egy csomaghoz. Nincs más dolog vele, mint kinyomtatni otthon.

 

Igen, a feladatok egy része túlmutat az online órák keretén, lehetőség van arra, hogy otthon is foglalkozhasson a gyerkőc a magyar nyelvvel és kultúrával. Nem kötelező házi feladatról van szó! Sok szülő kérdezte, hogy tanítási szünetben, az órák között időben tudunk-e ajánlani olyan tartalmat, amellyel a gyermek szívesen foglalkozik – anélkül, hogy megriadna a magyar tanulásától.

Nekik készítettük ezeket az anyagokat. 

 

Az anyagok otthoni használata nem kötelező, az órák enélkül is érthetőek lesznek a gyerkőcöknek, de hiszünk abban, hogy sokat segít az előrehaladásban, így tudást és sikerélményt biztosít mindenki számára.

Ahogy itt látjátok is, kollégáinkat úgy választottuk ki, hogy módszertanban, tapasztalatban, nyelvismeretben segíteni tudják e célok elérését. Legtöbben éveket éltek külföldön – így nem csak pedagógiai szemmel értik és érzik, hogy milyen kint élni és gyermeket nevelni. 

Fontosnak tartjuk az online órák mellett, hogy tudjunk szakmai segítséget nyújtani gyereknek, szülőnek egyaránt az oktatási-nevelési folyamat minden szakaszában.

Ennek keretében a munkánk egyik fontos célja a közösség megerősítése is. Éppen ezért tartunk rendszeresen gyerekek, szülők közötti (azaz mindenki számára elérhető) közös foglalkoztató programokat is. E program lehet közös ünnepség, mesedélután, kézműves program – bármi, ami segít jobban megismerni és megszeretni egymást. 

 

A közösségépítő programok egy része kifejezetten a szülők számára kerül megrendezésre, tudjuk, hogy olykor komoly küzdelem idegen nyelvi közegben és kultúrában megtartani a gyökereinket – ehhez igyekszünk segítséget és támogatást nyújtani a mi eszközeinkkel,  elsősorban tanulási, tanítási és nevelési módszertani területeken.

És még egy fontos dolog – a szakmai felkészültség, a folyamatos módszertani fejlődés kiemelt elvárás a munkatársaink felé – és mindezt nem csak fenntartani, de fejleszteni is szeretnénk – éppen ezért célunk az is, hogy valamennyi kollégánk számára az anyagi és a szakmai megbecsültségét is biztosítani tudjuk e programon keretében – mert bár a programot Magyarországról biztosítjuk - de pont ugyanazt a szemléletet valljuk magunkénak a munkában, mintha mindezt picit nyugatabbról tennénk. :)

 

Köszönöm, hogy végigolvastad! :)

Legyünk egy
közösség!

  • Facebook
Back to School
bottom of page