játszva magyarul/ Mesefoglalkozás nagyoknak 

Sikerélményt és örömöt a tanulásban

Játszva magyarul logo

A mese térkép-

Térkép a lélekhez

Amiben segíteni tudok

Miben segíthetek?

 

A mese amolyan lélektérképként funkcionál. Élethelyzeteket, jellegzetes szituációkat mutat be, majd nyújt hozzájuk megoldási lehetőségeket, viselkedési mintákat. A mesefoglalkozások célja, hogy életkortól függetlenül megnyissa résztvevőinek „meseszemét” és „mesefülét”, hogy könnyebben rátalálhassanak a történetekbe szőtt életmintákra. Segíti hallgatóit (és persze a mese lelkét megidéző mesemondót is), hogy megoldásokat leljenek az életükben felmerülő problémákra, a döntéshelyzetek mérlegelésére, önismeretük fejlesztésére.

 

Mi az a “meseszem”?

A mese befogadásához – Boldizsár Ildikó szavaival éve – ki kell nyitnunk a „meseszemünk”. Ez a szem a belsőnkbe enged betekintést. Egész pontosan: a belsőnkön keresztül szemléli a világot. Egy olyan világ át, melyről a külső világ színei, történései, „pörgése” gyakran eltereli a figyelmünket. Vagy épp mi magunk követünk el mindent, hogy elvonjuk róla a tekintetünk. Mert ebben a világban bizony sárkányok és boszorkák is élnek, és nem kis bátorság kell, hogy a feneketlen kútba betekintsünk…

A „meseszem” valóban képes felfedezni, kibontani a mesékbe rejtett bölcsességet, ehhez azonban át kell „kattintanunk” logikus agyunk világából az érzelmeket, érzeteket képekben kifejező agyi területre: a jobb agyfélteke világába. Mert a mese bizony az ő nyelvén szól.

Kinek ajánlom?

Bárkinek, aki:

  • BÁTRAN és szívesen útra kel, hogy önmaga nyomára leljen,

  • NEM (nagyon) IJED MEG a saját árnyékától,

  • SEGÍTŐKRE szívesen lel, s meghallgatja tanácsaikat,

  • NYÍLT SZÍVVEL és NYITOTT SZEMMEL járja útját,

… hogy aztán BOLDOGAN ÉLJEN, MÍG MEG NEM HAL.

 

Ha érdekel a foglalkozás, bátran jelentkezz!

Következő programunk:

2017. november 

Helyszín:

Suliklub Alapítvány

Miskolc

Akikkel már együtt meséltem...

“Sokat segített nekem ez a néhány óra, hogy megjöjjön az önbizalmam. És ami a legjobb, hogy nem is vettem észre, egyszer csak itt volt.  Csak azt szeretném, hogy a tréningnek ne legyen vége. Nem tetszik eljönni hozzánk néhány órára?”

Marica -  17 éves 

“Ez tökéletesen megfelel a célnak. Mármint annak, hogy miközben tanulunk, még jól is érezzük magunkat. Eddig nem hittem, hogy ez a kettő szinkronban is futhat”

Szabó Tamás (15 éves)

“Csak azt szeretném, hogy a tréningnek ne legyen vége. ”

Zsófia (12 éves)

A foglalkozásról...

Miért...?

“Miért? Miért? Miért?” - íme logikus agyunk kedvenc kérdése. Pedig nem ez a kérdés az egyetlen kulcs a világhoz. S a gyerekek ezt még tökéletesen tudják. Aztán felnőttként valahogy elfelejtjük, hogy másként is feltárulhat előttünk a világ.

A szemünkkel látható, nyelvünkkel kifejezhető, logikánkkal megragadható világértelmezésen túl létezik egy másik világmegértési vagy inkább „-megérzési” módszer is: a képekben, szimbólumokban megszólaló világé. Ehhez a világhoz lehet kulcs a mese. A mese, ami gazdag és mély értelmű képekben nyilvánul meg. Sok rétegű, lépésről lépésre feltáruló tablókban. És ez persze egyáltalán nem véletlen. Évezredek tudását, tapasztalatát rögzítette így a szájhagyomány: a mesék képekbe rögzült tudását ugyanis könnyebben meg tudta őrizni az emlékezet.

A mesék képeit, képekbe rejtett tudását segít megnyitni a mesefoglalkozás.

Ide várlak Benneteket.

Tégy egy próbát...

Jelentkezz mesefoglalkozásra

Az alkotó-fejlesztő mesefoglalkozás a mesét egyfajta „lélektérképként” alkalmazza

- ez a „térkép” tehát élethelyzeteket, jellegzetes szituációkat mutat be,

a mesefoglalkozás tudatosítja, hogy mi éppen hol állunk, járunk a saját „mesénkben”, milyen megoldásra váró feladatok tornyosulnak még előttünk, milyen nehézségeket küzdöttünk le, milyen helyzetekben jártunk már szerencsével.

A mese révén bejárhatjuk életünk hegyeit és völgyeit, segítőkre találhatunk és megküzdhetünk sárkányainkkal.

A mesék válságos élethelyzetekhez, váltásokhoz, változásokhoz, életfordulókhoz nyújtanak megoldási lehetőségeket, viselkedési mintákat.

NINCS KOCKÁZAT, KERESSEN BIZALOMMAL!

Ügyfeleim, referenciáim