Szülőakadémia programsorozat

Szülőakadémia programsorozat

Az EFOP-1.3.5-16-2016 azonosító számú  pályázati program keretei között útjára indul a Szülőakadémia elnevezésű programsorazatunk.

A három éves programsorozat mindenegyes évében egy-egy aktuális probléma áll majd a középpontban, mellyel valószínűleg minden középiskolás korú gyermek szülője találkozott vagy találkozni fog majd. Az egyes témákat az év során három alkalommal megtartott rendezvényen dolgozhatják föl, beszélhetik meg az érdeklődők.

Az első év témája: Az internet, illetve a virtuális valóságban élés veszélyei, problémái; a hagyományos és az újabb kommunikációs technikák, valamint az azok eltéréséből adódó problémák.

Ízelítő az előadásokból:

Családi élet a XXI. században...

Tari Annamária pszichoanalitikus, pszichoterapeuta2018. április 20-án 17 órai kezdettel tartjuk a Szülőakadémia első évfolyamának harmadik előadását a Diósgyőri Gimnázium aulájában.

A digitális generációkkal kapcsolatos kutatások egyre inkább mutatják, hogy az online tér szerepet játszik az örömkeresés és az intimszféra átalakulásában. Az önbecsülés és önértékelés, az intimitáshatárok alakulása, az önreflektív igény is változóban van, mert az online tér nárcisztikus tulajdonságok tekintetében felülreprezentált. De az ilyen módon fokozódó nárcisztikus érzelmek az online tér „segítségével” erodálni kezdhetik az optimális énerőt, a holding képességét, növelhetik a szeparációs szorongást.

A mai generációk élete, gyerekkora, élményfeldolgozása és ismeretszerzése eltérő módon alakult és alakul most is. Mindez konfliktusokat is életrehív, melyeket jó lenne megérteni, hogy kezelni tudjuk őket.

Az emberi kapcsolatok nagyon fontosak továbbra is, de főleg, ha a realitásban is működnek.

A gyereknevelésben komoly szerepe van ma már az online térnek, de nem mindegy, hogy ez pozitív hozadékkal jár, vagy veszélyekkel terhes...

Tekintély és lázadás otthon és az iskolában

 

Ez alkalommal egy gondolatébresztő, "vitaindító" fórumszínházi előadást láthatnak az érdeklődők. Az előadás Szophoklész: Antigoné című drámájának feldolgozásával járja körül a témát.

Az év során pedig a témában felmerülő kérdésekre, problémákra keressük a választ és a megoldást meghívott szakértők segítségével.

Téma: A kamaszokat nevelő szülők problémái

Előadó: Labancz Dániel klinikai gyermek- és ifjúsági pszichológus

 

Kiborító kamaszok - mi lesz vele, mi lesz velünk?

Azt mondják, hogy a "mai kamaszok" mások mint "mi" voltunk...

 

 

Ül a számítógép előtt, nyomkodja az okostelefont egyre. 15 évesen bulizni jár az éjszakába. Semmi nem érdekli, max a haverok. Csajok. Fiúk. Vagy még az sem... Hogy hogyan öltözködik. De sálat, sapkát mínusz tízben sem vesz fel. Kint van a hasa. Bokája. Dereka. Nem hord zoknit se. Állandóan csak vitatkozik. Mindent jobban tud. Vagy hisztizik, vagy dührohamot kap, ha valami frusztráció éri. Ja, a frusztrációtól egyenesen kivan. Nincs benne kitartás, otthon egy percet sem tanul, ha szólunk miatta, kiborul. Nem akar a családi programokon részt venni. Ha mégis valamiért hajlandó, végig a száját húzza. Kritizál feszt. Beszól. Szemtelen. Titkolózik. Iszik. Füvezik! És állandóan feszegeti a határokat!

 

Tényleg mások voltunk? Vagy ennyire megváltoztak a körülmények?

Mire van szüksége egy mai tizenévesnek? Miből tanul? Mi számít a jövője szempontjából? Hogyan érthetjük meg? Mi történik vele? És leginkább: hogy álljak én hozzá...?

Keressük meg magunkban is lázadó kamaszt, gondolkodjunk együtt és beszélgessünk ezekről - és bármiről, ami "róluk és rólunk" szól - a Szülőakadémia októberi alkalmán!

 

Az előadó:

Labancz Dániel klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus.

12 évet dolgozott a Vadaskert Gyermekpszichiátrián, elsősorban kamasz csoportokkal, a kórház élményterápiás részlegének egyik alapítója és vezető pszichológusa volt. Jelenleg szabadúszó, pszichoterápiás magánpraxisban kamaszokkal, fiatal felnőttekkel és családokkal dolgozik, terápiás- és tréningcsoportokat vezet. Az Élményakadémia Egyesület trénere, a Magyar Élménypedagógiai és Terápiás Egyesület ügyvezető igazgatója. Az élmény- és kalandterápia módszertanát a Semmelweis Egyetem által akkreditált képzésben oktatja, valamint a Károli Egyetem Pszichológia Intézetének megbízott oktatója, ahol pszichoterápiás alapkészségeket és klinikai pszichológiát tanít. Egyik fő szakterülete az ellenállás kezelése a csoportban, illetve a ”nehéz kamaszok” problémái.

Family Trip